25 Ekim 2012 Perşembe

GDO'nun Zararları


GDO'nun Zararları


Uzun zaman gündemde kalan ve gelecekte de hep var olacak olan genetiği değiştirilmiş organizma kısaca GDO hayatımızın bir parçası olacak gibi gözüküyor. GDO deyince akla zararları neler tartışması geliyor genelde.
Öncelikle GDO şimdi pek ihtiyacımız olmasa da dünyanın nüfusu arttıkça daha çok kullanılmaya başlayacaktır. Peki GDO ürün olup da ambalajında GDO'lu üründür ibaresi bulunmayan ürünleri ne yapacağız. Ben hiç etik bulmuyorum açıkçası. Eğer GDO'luysa etiketinde mutlaka GDO'ludur denmelidir.

Bence GDO'lu ürünleri üretkenliğini yitirmiş insanlar kullanmalı genç nesiller organik beslenmeli ve geleceğe yatırım yapılmalıdır.

GDO'lu ürünler genelde alerjik olduğu söylenir. Fakat Dünya Sağlık Örgütü bu konuda hiçbir alerjik etkisinin olmadığını söylüyor.

GDO bitkiye transfer edilme işlemi olduğunu biliyoruz. Eğer transfer edilen gen bitki tüketildiğinde insan hücresine geçerse ne olur? İşte en büyük sorun bu. Eğer gen anti-biyotik'e karşı dirençli ise ve insana bir şekilde kendini kopyaladı ise sonuçları hiç de iç açıcı olmayabilir. Bu yüzden anti-biyotik'e karşı gen transferi yasalar ile yasaklanmıştır. Ama yasalara uymayan firmaları bilemeyiz o yüzden seçtiğimiz ürünü dikkatli seçmeliyiz.

Bir diğer sorun şu ki birden çok bitki tarlası yan yana ve bunlardan bir tanesi GDO'lu tarla olsun. Bir rüzgar ile GDO'lu bir hücre GDO'suz bir bitkiye geçebilir. Organik diye yediğimiz bitki aslında GDO'lu olabilir bu durumda. Bu durum Amerika'da üretilen mısırlarda görülmüştür.

En büyük sorun ise GDO ile aktarılan hastalıklı gen ya da zararlı gen nesilden nesile geçebiliyor.

Her ne kadar GreenPace gibi sosyal kuruluşlar karşı çıksa da GDO'ya tarım üretiminin azalması ile ihtiyaç artacağını düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder